Λότζα
Ερυθρός Ξηρός Βιολογικός Οίνος, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λασίθι
Λότζα είναι η απόδοση στη ντοπιολαλιά των Πατέρων της ιστορικής Μονής Τοπλού Σητείας από τα χρόνια της Βενετοκρατίας της λέξης Loggia και σημαίνει τον στεγασμένο εξωτερικό εξώστη ή διάδρομο. Σε αυτό τον περίτεχνο διάδρομο της Μονής στις 26 Ιουνίου 1821 σφαγιάστηκαν ο Ηγούμενος Ζαχαρίας και 13 πατέρες της Μονής από τους Οθωμανούς. Η ετικέτα αυτή αποτελεί φόρο τιμής στη θυσία τους.
Ποικιλίες
Μανδηλαριά 100%
Η Λότζα παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο λιασίματος των σταφυλιών της ποικιλίας Μανδηλαριά, όπου τα σταφύλια στεγνώνουν στον ήλιο, συμπυκνώνοντας τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Παρά την τεχνική του λιασίματος, το κρασί παραμένει ξηρό, αφού η ζύμωση ολοκληρώνεται πλήρως, χωρίς να παραμείνουν υπολείμματα σακχάρων. Μετά τη ζύμωση, το κρασί ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια, αναδεικνύοντας την πλούσια γεύση του και την πολυπλοκότητα του terroir της Μονής Τοπλού.
Οργανοληπτικά Χαρακτηρηστικά
Άρωμα: Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, καφέ, βανίλιας και γήινες νότες.
Γεύση: Πολύπλοκος συνδυασμός ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, με έντονες τανίνες και υψηλή οξύτητα που του επιτρέπουν να ωριμάσει υπέροχα.
Επίγευση: Μακρά με επίμονα αρώματα καφέ, βανίλιας και σκούρων φρούτων.
Food Pairing
Γενικές Κατηγορίες: Κόκκινα Κρέατα, Κυνήγι, Σκληρά Τυριά.
Συγκεκριμένα Πιάτα:
- Ψητό Ελάφι με Σάλτσα Μούρων: Η πολυπλοκότητα του κρασιού συμπληρώνει ιδανικά τα κρέατα θηραμάτων.
- Μοσχάρι με Σάλτσα: Οι γεύσεις από τα ώριμα φρούτα και τα μπαχαρικά συνδυάζονται υπέροχα με τις πλούσιες σάλτσες του μοσχαριού.
- Παραδοσιακό Σκληρό Τυρί (όπως Παρμεζάνα): Η έντονη γεύση του τυριού ταιριάζει τέλεια με την πολυπλοκότητα του κρασιού.
Παλαίωση στη Φιάλη
Έως 10 χρόνια. Καθώς ωριμάζει, το κρασί αναπτύσσει πιο σύνθετα αρώματα και γεύσεις, ενισχύοντας την πολυπλοκότητά του και τη δομή του.